Glazerecept

En glaze är en form av trögflytande grillsås som kan penslas på köttet både före, under och i slutet av grillningen. Den vanligaste metoden är att man först grillar köttet så det får en fin grillyta och sedan penslar man på glazen i slutet av grillningen. Glazen ger maten en söt och knäckig yta eftersom de ofta innehåller socker. Därför måste du också vara försiktig med att inte bränna vid köttet.

Nedan följer ett recept på en god glaze att ha på sina spare ribs när man gör dem i ugnen. På sommarsäsongen kan man även grilla dessa revben på utegrill.
– Testa även att göra lammracks med en glaze.

Sticky BBQ glaze

  • 2 dl ljust muscovado socker
  • 2 dl japansk soja
  • 2 dl flytande honung
  • 2 dl ketchup
  • 2 knölar färsk ingefära, (tumstora)
  • 4 vitlöksklyftor

Gör så här

  1. Blanda muscovado socker, soja, honung och ketchup i en bunke. Skala och riv ingefära och vitlök och blanda i glazen.
  2. Koka upp en stor kastrull med vatten, lökklyftor, hela vitlöksklyftor, salt och svartpepparkorn.
  3. Dela spareribsen på mitten så att de ryms i kastrullen och koka dem långsamt i 1,5 timme.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Ta upp köttet och torka det med hushållspapper, lägg spjällen på en ugnsplåt och pensla med BBQ glaze.
  6. Griljera spjällen i ugnen, cirka 30 min.
    ( Pensla gärna glaze en gång till under griljering ).